Baba drożdżowa

Baba drożdżowa

  • 02:15
  • 10 porcji
  • 182 kcal
  • Trudny

Składniki

    • 500 g mąki pszennej
    • 150 ml mleka
    • 150 g cukru
    • 100 g masła
    • 6 żółtek 
    • 50 g świeżych drożdży
    • 1 laska wanilii
    • garść rodzynek
    • 1 łyżka posiekanej usmażonej skórki pomarańczowej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • masło do wysmarowania form
    • mąka do obsypania form
    • jajko do smarowania ciasta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka. Mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2

Żółtka solimy i rozcieramy do białości w makutrze z cukrem i wnętrzem przeciętej na pół laski wanilii.

3

Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy podrośnięte drożdże (garnuszek należy przepłukać resztą mleka i też wlać do mąki), dodajemy utarte żółtka i wyrabiamy energicznie, aż ukażą się pęcherzyki i ciasto zacznie odstawać od ręki. 

4

Wówczas stopniowo wlewamy roztopione ciepłe masło, jeszcze raz wyrabiamy ciasto, wsypując pod koniec bakalie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5

Gdy ciasto podrośnie, rękami natłuszczonymi masłem przekładamy je do dwóch form na babki nasmarowanych wcześniej masłem i oprószonych mąką (ciasta nie więcej niż do wysokości formy). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gdy baby osiągną wysokości formy, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, pieczemy 40–50 minut. Gdy ostygną, wyjmujemy z form, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.


Komentarze