Baba ponczowa

Baba ponczowa

  • 01:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 400 g mąki luksusowej
    • 200 ml mleka
    • 50 g drożdży
    • 40 g cukru
    • 2 jajka + 2 żółtka
    • 100 g masła
    • 2 cytryny
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 1/2 łyżeczki soli

    Poncz:

    • 300 ml syropu ze skórek pomarańczowych
    • 150 ml rumu
    • cytryna

    Dodatkowo:

    • 2 op. lukru cytrynowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do miski wsyp mąkę, sól, cukier i otartą skórkę cytrynową. W drugiej misce rozpuść drożdże w mleku. Dodaj całe jajka i wymieszaj. Dodaj rozczyn do suchej mieszanki. Dokładnie wymieszaj mikserem na początku na niskich obrotach, potem na szybkich. Dodaj miękkie masło i mieszaj kolejne 2 minuty. Formę z kominkiem napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika nastawionego na 50 st. na 45 minut. Jak wyrośnie, piecz około 40 minut w 200 st.

Upieczone ciasto ponakłuwaj patyczkiem, aby wlać do środka poncz. Syrop z pomarańczy wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny oraz alkoholem. Nasącz nim ciasto. Odstaw na kilka godzin. Ciasto wyjmij z foremki i przełóż na talerz. Polukruj babę gotowym lukrem.


Komentarze