Babeczki buraczano-piernikowe z kremem śliwkowym

Babeczki buraczano-piernikowe z kremem śliwkowym

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g ugotowanych buraków
    • 140 g mąki pszennej
    • 150 ml oleju
    • 3 jajka
    • 50 g kakao
    • 150 g cukru
    • szczypta soli
    • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka przyprawy do piernika

    Krem:

    • 100 g suszonych śliwek bez pestek
    • 150 ml wody + 50 ml do rozpuszczenia budyniu
    • 1/2–1 budyń waniliowy
    • 60 g masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Piekarnik nastaw na 160°. Buraki zmiksuj blenderem na gładką masę z olejem. Korzystając następnie z miksera, wymieszaj buraki kolejno z dwoma jajkami. Wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj w dwóch partiach do masy buraczanej. Wymieszaj łopatką do połączenia składników. Formę na muffiny wyłóż papilotkami i napełnij ciastem.

2

Wstaw do nagrzanego do 160˚ piekarnika na 25 minut. Upieczone babeczki ostudź na metalowej kratce.

3

Śliwki zalej wodą i zagotuj. Kiedy zmiękną, zmiksuj je na gładką masę. Budyń rozmieszaj w 50 ml wody i dodaj do masy śliwkowej. Ponownie zagotuj i gotuj przez 2–3 minuty na małym ogniu. Gotowy budyń wystudź. Masło utrzyj na puch. Dalej ucierając, dodaj do niego budyń. Gotowy krem wyłóż na buraczane babeczki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze