Babeczki makowe z marcepanem i suszoną śliwką

Babeczki makowe z marcepanem i suszoną śliwką

  • 00:35
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 łyżek maku
    • 100 g cukru
    • 225 g mąki pszennej
    • 125 ml oleju rzepakowego
    • 125 ml mleka
    • 125 ml soku pomarańczowego
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 6 suszonych śliwek
    • 12 marcepanowych „kartofelków”
    • biała i czerwona masa cukrowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Nastaw piekarnik na 170°C. Wymieszaj w misce mąkę, mak, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. W osobnym naczyniu wymieszaj sok pomarańczowy, olej i mleko. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj do połączenia składników.

2

Marcepanowe „kartofelki” rozpłaszcz czubkiem noża. Śliwki przekrój na połówki.

3

Formę na duże babeczki (muffiny) wyłóż papilotkami. Dno każdej papilotki przykryj niewielką porcją ciasta. Wrzuć po jednym marcepanie i połówce śliwki do każdej babeczki. Uzupełnij papilotki ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut.

4

Gotowe babeczki ostudź na metalowej kratce. Z białej masy cukrowej wytnij foremkami do ciastek ozdoby na babeczki. Z czerwonej uformuj małe kuleczki. Ozdoby połóż na wystudzonych babeczkach.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze