Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

  • 00:55
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 200 g ugotowanej lub upieczonej w folii marchwi
    • 3 jajka
    • 190 g mąki
    • 130 ml oleju
    • 120 g cukru
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru lub cynamonu
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Ozdoby:

    • 2 łyżki soku z cytryny
    • brązowy cukier puder brązowy
    • cukier demerara
    • pomarańczowa masa cukrowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Marchewkę zmiksuj dokładnie z olejem.

2

Do marchewkowej masy dodaj jajka i wymieszaj mikserem. 

3

Suche składniki wymieszaj w misce i wsyp partiami do masy marchewkowej, mieszając ją łopatką. Ciasto rozłóż do papilotek i wstaw do nagrzanego do 170ºC piekarnika na ok. 25 minut. Upieczone babeczki wystudź.

4

Z pomarańczowej masy cukrowej ulep małe marchewki. Z soku z cytryny i cukru pudru utrzyj niewielką ilość niezbyt gęstego lukru. Wierzch babeczek zanurz w lukrze.

5

Następnie zanurz babeczki w cukrze demerara. Na czubku każdej z nich umieść cukrową marchewkę.


Komentarze