Babeczki migdałowe

Babeczki migdałowe

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 4 jajka
    • 1 żółtko
    • 1/2 kostki masła
    • 35 dag cukru
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 1/2 kg mąki krupczatki
    • 1/2 opakowania proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    • skórka otarta z cytryny
    • 10 dag migdałów w słupkach
    • 15 dag suszonej żurawiny

    Lukier:

    • 1 białko
    • 10–12 dag cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jajka z cukrem ubić do białości, dodać roztopione, letnie masło. Stopniowo, na zmianę, dodajemy śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Do gotowego ciasta dodajemy: skórkę z cytryny i migdały w słupkach.

Ciastem napełniamy natłuszczone foremki, a na jego powierzchni układamy suszone żurawiny, lekko je przyciskając. Babeczki pieczemy w temperaturze 200°C przez 20–30 min.

Po upieczeniu wyjmujemy je na chwilę z pieca (nie wyłączając go) i pokrywamy lukrem ukręconym z 1 białka i cukru pudru dodanego w takiej ilości, by lukier dał się łatwo rozsmarować. Wsuwamy blachę z powrotem do piekarnika i zmniejszając znacznie temperaturę, pozwalamy, by lukier z wolna zamienił się w chrupiącą, bezową warstewkę w kolorze kawy z mlekiem. Smacznego!


Komentarze