Babeczki mózgi

Babeczki mózgi

  • 02:40
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 125 g masła
    • 125 ml mleka
    • 2 jajka
    • 65 g cukru
    • 185 g mąki pszennej
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 50 g grubo posiekanej białej czekolady

    Krem:

    • 150 g mrożonych malin
    • 1 budyń waniliowy
    • 2 łyżki cukru
    • 100 g masła
    • 150 ml soku jabłkowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Piekarnik nastaw na 160°C. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej. Masło utrzyj z cukrem. Dalej ucierając, dodaj kolejno jajka. Kiedy jajka połączą się z masłem, odstaw mikser i mieszając masę łopatką, dodaj w dwóch partiach mąkę z proszkiem i mleko. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie zamieszaj. Masę wyłóż do foremki wyłożonej papilotkami. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz babeczki na złoto. Upieczone babeczki wyłóż na metalową kratkę i wystudź.

2

Maliny zagotuj z cukrem i sokiem jabłkowym. Kiedy zmiękną, przetrzyj je przez sitko. Na powstałej pulpie ugotuj budyń (nie szkodzi, że objętości płynu jest mniej niż w przepisie na opakowaniu). Budyń odstaw do wystudzenia. W małej misce zmiksuj 100 g masła. Dalej miksując masło, dodawaj do niego po łyżce budyniu malinowego. Gotowym kremem wyrównaj powierzchnię babeczek.

3

Pozostały krem przełóż do szprycy z cienką prostą końcówką. Wyciskając krem na powierzchnie babeczek, twórz małe zawijasy jeden obok drugiego.

4

Gotowe babeczki dla lepszego efektu możesz skropić syropem malinowym.


Komentarze