Babeczki owocowe

Babeczki owocowe

  • 00:25
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    Kruche ciasto:

    • 1/4 kostki pokrojonego na kawałki masła
    • 1 szklanka mąki
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 jajko
    • szczypta soli

    Nadzienie:

    • 100 g mrożonych truskawek
    • 5 łyżek cukru
    • owoce (mogą być mrożone): 10 malin, 10 jeżyn, 10 borówek amerykańskich, 2 połówki brzoskwiń z puszki
    • 10 listków melisy
    • 2 łyżki żelatyny
    • sok z rozmrożonych truskawek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj kruche ciasto: do mąki dodaj proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, jajko oraz masło. Zagnieć wszystkie składniki do uzyskania gładkiej elastycznej masy. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki na 30 minut. Po wyciągnięciu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm i potnij je na kwadraty (ich wielkość powinna być adekwatna do średnicy foremek).

Wypełnij boki i dno foremki ciastem. Dna babeczek obciąż suszonym grochem lub fasolą, by nie wyrosły zbyt duże (połóż ziarna na papierze do pieczenia). Wystające ciasto z foremek, przytnij równo przy brzegach. Piecz pod przykryciem w temperaturze 180° przez 10 min. Następnie usuń papier z fasolą i piecz jeszcze przez ok. 10 min, aż ciasto lekko się zarumieni. Odstaw babeczki do wystygnięcia.

Przygotuj nadzienie: rozmroź truskawki. Odlej sok z rozmrożonych truskawek do garnuszka.
Podgrzej go na wolnym ogniu i rozpuść w nim 2 łyżki cukru oraz żelatynę. Następnie odstaw, by galaretka lekko stężała. Pozostały cukier zmiksuj z truskawkami na mus.

Wypełnij babeczki musem, dodając po jednej malinie, borówce, kawałku brzoskwini lub inny owoc, który lubisz. Owoce przykryj cieniutką powłoczką tężejącej galaretki – ok. 1 łyżeczki na babeczkę. Babeczki udekoruj obtoczonymi w galaretce listkami mięty i odstaw do lodówki, aż do całkowitego stężenia.


Komentarze