Babeczki w skorupkach

Babeczki w skorupkach

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 63 g masła
    • 1 jajko
    • 62 ml mleka
    • 50 g cukru
    • 93 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    • 20–25 skorupek po jajkach
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Skorupki po jajkach dokładnie wymyj i wyparz przez 5 minut w gorącej wodzie. Wyparzone ułóż w foremce na babeczki. 

2

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła wlej mleko i miksując dodaj jajko. Następnie dodaj do ciasta przesianą mąkę i szybko wymieszaj masę łopatką.

3

Umieszczone w foremce skorupki wypełnij ciastem do 2/3 wysokości i wstaw do nagrzanego do 160° piekarnika. Piecz aż babeczki nabiorą złotego koloru. Upieczone babeczki po wystudzeniu możesz dodatkowo ozdobić przewiązując skorupki kolorowym sznurkiem lub wykorzystać lukier do udekorowania ciastek.

 


Komentarze