Babeczki wiedźmy

Babeczki wiedźmy

  • 00:40
  • 18 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 2 jajka
    • 165 ml mleka
    • 100 ml oleju
    • 260 g mąki pszennej
    • 120 g cukru
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kakao
    • szczypta soli
    • 100 g suszonej żurawiny

    Krem:

    • budyń ugotowany w połowie ilości mleka
    • 150 g masła

    Dodatkowo:

    • masy cukrowe: czarna, biała i pomarańczowa
    • wykałaczki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wymieszaj wszystkie suche składniki (poza cukrem). W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej oraz mleko i lekko zamieszaj. Dodaj suche składniki (w tym żurawinę) i zamieszaj łopatką do połączenia składników. Nastaw piekarnik na 170°C. Przygotowane ciasto rozłóż do 18 papilotek. Foremkę z wypełnionymi papilotkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut. Upieczone babeczki ostudź na kratce z piekarnika.

2

Z masy cukrowej ulep kapelusze czarownic i buciki ze skarpetkami, wykorzystując wykałaczki.

3

Masło utrzyj na puszystą masę i dalej ucierając, dodawaj budyń po łyżce. Na wystudzone babeczki nałóż krem i ozdoby.


Komentarze