Babeczki wykwintne

Babeczki wykwintne

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 średni bakłażan
    • 300 g sera twarogowego
    • 50 g sera żółtego
    • 2 jajka
    • 6 płatów makaronu lazania
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka mieszanki suszonych ziół (bazylia, oregano, tymianek)
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • olej do smażenia
    • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie (ok. 5 minut). Obgotowany makaron przelej zimną wodą i posmaruj cienko olejem. Ser żółty pokrój w kostkę. Bakłażana pokrój w kostkę i obsmaż na oleju. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.

2

Twarożek wymieszaj z żółtkami, przecierem pomidorowym i przyprawami. Następnie dodaj usmażonego bakłażana.

3

Białka ubij na pianę i delikatnie dodaj do masy.

4

Piekarnik rozgrzej do 190°. Foremkę na muffinki wysmaruj masłem. Ułóż w zagłębieniach foremki płaty lazanii poprzekrawane na pół. Wypełnij foremkę masą serowo-bakłażanową. Na wierzchu połóż kostki sera żółtego i wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Masa nieco się napuszy, a brzegi makaronu przypieką się na rumiano i chrupiąco.


Komentarze