Babeczki z morelami i białą czekoladą

Babeczki z morelami i białą czekoladą

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 morele
    • 120 ml mleka
    • 125 g masła
    • 2 jajka
    • 50 g białej czekolady 
    • 185 g mąki pszennej
    • 60 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Zadbaj o to, by wszystkie składniki miały zbliżoną temperaturę. Piekarnik nastaw na termoobieg z temp. 160°C. Morele umyj, wypestkuj i pokrój na małe kawałki. Czekoladę drobno posiekaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej. W osobnej misce utrzyj mikserem masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj kolejno jajka, wymieszaj i odstaw mikser. Do masy dodaj na przemian w 2 partiach mąkę i mleko. Mieszaj już tylko delikatnie łopatką. Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami. Każdą wypełnij w 2/3 ciastem i wciśnij w środek kawałek moreli. Wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posyp gorące babeczki posiekaną czekoladą. Podaj po wystudzeniu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze