Babeczki z serduszkiem

Babeczki z serduszkiem

  • 01:15
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto kruche na serduszka:

    • 1 kostka margaryny
    • 1 szkl. cukru
    • 2 szkl. mąki pszennej
    • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 5 jajek
    • 1/2 szkl. koncentratu z buraków

    Ciasto na babeczki:

    • 125 g mąki
    • 30 g cukru pudru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 170 g masła schłodzonego
    • 3 łyżki kakao
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto kruche: suche składniki przesiej przez sitko wprost na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Masło pokrój w kostkę, dodaj do składników na stolnicy i ugniataj wszystko koniuszkami palców, rozcierając ciasto na wiórki. Uformuj gładką kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 30 min. Następnie ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką i wytnij serduszka. Ciasteczka piecz w temp. 200° przez ok.10 min.

Przygotuj ciasto na babeczki: w rondlu rozpuść margarynę z sokiem z buraków i cukrem. Przestudź. Obie mąki przesiej przez sitko i zmiksuj dokładnie z rozpuszczonym masłem, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto. Ciasto przełóż do 2/3 wysokości papierowych foremek i piecz ok. 15–20 min w temp. 150° stopni.

Serduszko z ciasta kruchego połóż na wierzch upieczonej babeczki i obsyp przez sitko cukrem pudrem. Zdejmij serduszko – na babeczce pozostanie kształt serca. Babeczki podawaj z upieczonym sercem do dekoracji.


Komentarze