Babka bezglutenowa cytrynowa

Babka bezglutenowa cytrynowa

  • 01:00
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3/4 szkl. mąki kukurydzianej
    • 3/4 szkl. mąki ryżowej
    • 1/2 szkl. oleju roślinnego mało aromatycznego (np. rzepakowego)
    • 3 jajka
    • 3/4 szkl. ksylitolu lub cukru, np. brązowego
    • 3/4 szkl. mleka 2% 
    • skórka z 2 wyparzonych cytryn
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
    • szczypta soli
    • masło do wysmarowania formy
    • bułka tarta bezglutenowa, zmielone orzechy lub migdały do obsypania formy

    Do ozdobienia:

    • lukier
    • kandyzowane skórki pomarańczy
    • ewentualnie cukier puder
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka zmiksuj z ksylitolem lub brązowym cukrem na puszystą masę. Nadal miksując, dodawaj stopniowo olej, następnie mleko. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej. Całość dokładnie połącz. Następnie dodaj otartą skórkę z cytryny oraz sok i ponownie wymieszaj.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą bezglutenową, zmielonymi orzechami lub migdałami. Ciasto wyłóż do formy i piecz przez ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przestudzone na kratce ciasto posyp cukrem pudrem lub oblej lukrem, na który dekoracyjnie położysz skórkę z pomarańczy.


Komentarze