Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 300 g mąki pszennej
    • 129 g mąki ziemniaczanej
    • 250 g margaryny
    • 220 g cukru pudru
    • cukier waniliowy
    • 6 jajek
    • skórka otarta z cytryny
    • proszek do pieczenia
    • trochę mleka

    Do nasączenia:

    • sok z cytryny
    • łyżka cukru
    • 1/2 szklanki wody przegotowanej

    Lukier cytrynowy:

    • 200 g cukru pudru
    • 2 łyżki soku z cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać po jednym jajku . Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Jeśli ciasto okaże się za gęste, dodać odrobinę mleka.

Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej formy. Babkę piec w temperaturze 180°C przez 50–60 min. Jeszcze gorąca babkę wyjąć z piekarnika, ponakłuwać długim, cienkim patyczkiem i nasączyć sokiem z wodą. Przestudzoną babkę polać lukrem cytrynowym.


Komentarze