Babka herbaciana z rumowymi rodzynkami

Babka herbaciana z rumowymi rodzynkami

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g masła
    • 2 jajka
    • 100 ml mleka
    • 200 g mąki
    • 40 g rodzynek
    • 80 g cukru
    • 1 łyżka aromatycznej herbaty
    • 2 łyżki rumu
    • szczypta soli
    • łyżka masła i łyżka mąki do przygotowania formy
    • 1 op. polewy z białej czekolady
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mleko zagotuj i zalej nim herbatę. Ostudź. Rodzynki zalej rumem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtka, a następnie partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i odcedzoną bawarkę. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

2

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Rodzynki odcedź i dodaj do ciasta. Delikatnie ręcznie wmieszaj pianę z białek i przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut.

3

Wystudzoną babę pokryj polewą z białej czekolady.


Komentarze