Babka piaskowa – zebra

Babka piaskowa – zebra

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 2 szklanki cukru
    • 3 szklanki mąki krupczatki
    • 3 płaskie łyżki kakao
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka wody o temp. pokojowej
    • 1 szklanka oleju
    • cytryna
    • cukier waniliowy lub inny zapach, który lubimy
    • masło (najlepiej klarowane)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zmiksować razem: całe jajka, 2 szklanki cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, wodę, olej, startą na drobnej tarce skórkę cytryny, cukier waniliowy lub inny zapach wg upodobania. Po dokładnym połączeniu, ciasto podzielić na pół.

Do jednej części dodać 3 czubate łyżki mąki, do drugiej – 3 płaskie łyżki kakao. Obydwie części oddzielnie dokładnie wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować sklarowanym masłem i posypać drobną bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy na środek, na przemian jasne i ciemne ciasto. Babkę piec ok. 1 godz. w temperaturze 160°C.


Komentarze