Babka pomarańczowa z malinowym lukrem

Babka pomarańczowa z malinowym lukrem

  • 03:15
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 szkl. mąki
    • 4 żółtka
    • 1 jajko
    • 85 g masła
    • 3/4 szkl. mleka
    • 14 g drożdży suszonych lub 30 g drożdży świeżych
    • 100 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
    • 1 pomarańcza
    • 3/4 szkl. cukru

    Polewa:

    • garść malin mrożonych
    • 6 łyżek cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Przesiej mąkę do miski.

2

Dodaj drożdże suszone. Jeśli wykorzystujesz drożdże świeże, połącz je z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 1/2 szklanki mleka. Odstaw do wyrośnięcia.

3

Dodaj cukier.

4

Roztop masło, dodaj mleko i wyłącz ogień. Letnie masło z mlekiem dodaj do miski.

5

Dodaj jajko i żółtka.

6

Otrzyj skórkę z wyparzonej pomarańczy.

7

Do miski dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową.

8

Przez ok. 10 minut wyrabiaj ciasto końcówką do ciasta drożdżowego. Powinno być lśniące i luźne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

9

Wyrośnięte ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą foremki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia. Ciasto piecz ok. 40 minut, w temp. 180°C, do suchego patyczka.

10

Rozmrożone maliny połącz z cukrem pudrem. Wystudzoną babkę podawaj z sosem malinowym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze