Babka śledziowa

Babka śledziowa

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 śledzie
    • 1 bułka
    • 1/2 szklanki śmietany
    • 1 łyżka masła
    • 1 kg ziemniaków
    • 2 cebule
    • 2 jajka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Śledzie dobrze wymoczyć. Bułkę wymoczyć w mleku, wycisnąć. Cebulę, drobno pokrojoną, przesmażyć w maśle. Śledzie, bułkę, cebulę przepuścić przez maszynkę, wbić jajka, dobrze wymieszać, dosypać trochę tartej bułeczki. Ziemniaki pokroić w plastry.

W naczyniu żaroodpornym nałożyć warstwę ziemniaków, warstwę farszu i powtarzać to kilka razy. Na wierzch dajemy ziemniaczki, polewamy śmietaną i wstawiamy do piecyka, aby ładnie się zapiekło. Można podawać na ciepłe i na zimno.


Komentarze