Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 25 g świeżych drożdży
    • 1/4 szkl. lekko ciepłego mleka
    • 1/4 szkl. śmietanki kremowej
    • 1,5 szkl. mąki pszennej
    • 6 żółtek
    • 1/2 szkl. cukru pudru
    • 75 g masła, roztopionego i ostudzonego
    • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • odrobina soli
    • 1/2 szkl. rodzynek
    • 1/2 szkl. zmielonych obranych migdałów
    • 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy

    Polewa z białej czekolady:

    • 200 g białej czekolady
    • 1/2 szkl. śmietanki kremowej 30%
    • 2 łyżki soku z pomarańczy lub likieru pomarańczowego
    • 1 łyżka tartej skórki z pomarańczy

    Dodatkowo:

    • roztrzepane jajko do posmarowania babki
    • forma na babkę z kominem o poj. 2,5 l, wysmarowana masłem i posypana zmielonymi migdałami lub bułką tart
    • kawałek folii aluminiowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Drożdże skruszyć do miseczki i rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru pudru, wlać mleko, wsypać 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15–20 minut. Mąkę przesiać. Zagotować śmietankę i wlać do mąki, wymieszać i przestudzić. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i ubite żółtka. Wyrabiać ręką lub mieszadłem miksera przez 15 minut, aż będzie odchodziło od ręki. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Dodać ekstrakt z wanilii, sól, rodzynki, zmielone migdały, skórkę kandyzowaną i skórkę z pomarańczy, wszystko wymieszać łyżką. Przykryć podwójnie złożoną ściereczką kuchenną i odstawić w miejsce bez przeciągów na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy (ciasto ma ją wypełniać do połowy). Przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 45 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Jeśli wierzch babki będzie się za bardzo rumienił, położyć kawałek folii aluminiowej i piec dalej. Wyjąć z piekarnika. Studzić w formie. Po całkowitym ostudzeniu wyłożyć na paterę.

Przygotować polewę z białej czekolady: do plastikowej miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i sok lub likier. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Mieszając, roztopić czekoladę. Wymieszać ze startą skórką, ostudzić i czekać aż trochę zgęstnieje. Czekoladą polać wystudzoną babkę. Do czasu podania babkę trzymać przykrytą folią, ale najlepiej bez polewy.


Komentarze