Babka wiśniowa z polewą wiśniową

Babka wiśniowa z polewą wiśniową

  • 01:15
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 budynie wiśniowe bez cukru
    • 5 jajek
    • 1 szkl. mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 3/4 szkl. drobnego cukru
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 cytryna

    Polewa:

    • 1 szkl. wiśni, np. mrożonych
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 2–3 łyżki cukru
    • 1/3 szkl. wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddziel żółtka od białek.

2

Utrzyj żółtka z cukrem.

3

Dodaj masło. Utrzyj na biały krem.

4

Otrzyj wyparzoną cytrynę - tylko żółtą część.

5

Przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, budynie i ponownie utrzyj.

6

Ubij białka na sztywną pianę.

7

Połącz ciasto z białkami i delikatnie wymieszaj.

8

Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą. Ciasto piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.

9

Wiśnie przełóż do garnuszka. Wlej 1/4 szklanki wody i dodaj cukier. Zagotuj i gotuj przez 5 minut. Do pozostałej wody dodaj mąkę, wymieszaj i stopniowo wlewaj do wiśni, cały czas mieszając do momentu, aż uzyskasz odpowiednią gęstość.

10

Gotowym sosem polej babkę tuż przed podaniem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze