Babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem

  • 01:00
  • 16 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 120 g mąki pszennej
    • 160 g mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki mąki migdałowej
    • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 5 jajek
    • 200 g drobnego cukru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 200 ml ajerkoniaku
    • 200 ml oleju
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 150 g białej czekolady
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Babka to klasyczne wielkanocne ciasto, ale tą polecam Wam w szczególności – jest cudownie wilgotna, a przy tym mocno jajeczna i pachnąca ajerkoniakiem. Jednym słowem – doskonała!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wszystkie trzy mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy razem.

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Ajerkoniak i olej mieszamy razem i stale miksując, wlewamy wąską strużką do jajecznej masy.

Na koniec dodajemy stopniowo suche składniki.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto.

Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę studzimy, a następnie wyjmujemy z formy.

W rondelku podgrzewamy śmietankę (nie zagotowujemy). Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Gęstą polewą polewamy wierzch babki.


Komentarze