Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

  • 02:00
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 300 g boczku wędzonego
    • 2 kg ziemniaków
    • 2 cebule
    • 2 jajka
    • 2 łyżki mąki
    • 2 ząbki czosnku
    • ok. 2 łyżek masła lub oleju do wysmarowania formy
    • 2 łyżeczki majeranku
    • listki świeżego majeranku do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Obraną cebulę i boczek pokrój w kosteczkę. Najpierw podsmaż boczek aż się zarumieni, a pod koniec dodaj cebulę i zeszklij ją. Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Odlej z nich nadmiar wody, nie wyciskając ich. Starte ziemniaki wymieszaj z podsmażonym boczkiem i cebulą. Następnie dodaj do nich mąkę, jaja, drobno posiekany czosnek, majeranek oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszaj.

Formę do pieczenia o wymiarach ok. 24x14 cm posmaruj tłuszczem i przełóż do niej gotową masę. Łyżką wygładź jej powierzchnię i piecz w piekarniku przez 1,5 godz. w temp. 180°. Podawaj ze śmietaną, udekorowaną listkami świeżego majeranku. Jeśli babka ostygnie, to przed podaniem możesz ją podsmażyć na chrupko na patelni.


Komentarze