Bagietka faszerowana grillowaną kiełbasą i cukinią

Bagietka faszerowana grillowaną kiełbasą i cukinią

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 krótka bagietka
    • 200 g kiełbasy Tesco
    • 60 g żółtego sera
    • 50 g masła
    • 1 łyżeczka przyprawy grillowej Tesco
    • 1/2 cukinii
    • 1 papryka żółta
    • 2 gałązki oregano
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 10 ml oliwy z oliwek
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Bagietkę i kiełbasę przymierz do siebie. Odetnij końce bułki i kiełbasy, aby ich długości były takie same. Końcówki wykorzystaj do późniejszego grillowania. Pieczywo i kiełbasę przekrój na pół w podobnym miejscu. 

2

Bagietkę przebij wzdłuż nożem i lekko rozkrój, aby zrobić miejsce na kiełbasę. Uważaj, aby nie przeciąć skórki pieczywa. Do miski przełóż masło i pokrój drobno świeże gałązki oregano. Zetrzyj na tarce ser. Wsyp przyprawę do grilla i wraz z oregano wymieszaj. 

3

Napełnij łyżeczką aromatyczne masło do środka bagietki i dopiero włóż kiełbaskę. Jeśli masło lekko będzie wystawać z pieczywa, to postaraj się włożyć je głębiej pomiędzy bułkę a kiełbasę. Zawiń każdą sztukę w folię aluminiową. Przygotuj grill – jak tylko żar się ustabilizuje, połóż pieczywo na brzegu, aby spokojnie kiełbaska w środku się wypiekła, a bagietka z zewnątrz była chrupiąca i zrumieniona. Potrwa to ok. 30 minut. 

4

W tym czasie przygotuj warzywa. Umyj i pokrój cukinię w plasterki, a paprykę w paseczki. Przypraw oliwą i rozmarynem oraz szczyptą soli. Przełóż od razu na grilla i opiekaj z każdej strony, aż będą zrumienione, ale nadal chrupiące. Odwiń bułeczki z folii i ułóż na półmisku. Obok rozłóż grillowane warzywa. Całość udekoruj świeżym rozmarynem.


Komentarze