Bagietka z pastą oliwkową i szynką dojrzewającą

Bagietka z pastą oliwkową i szynką dojrzewającą

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 bagietki pełnoziarnistej
    • 50 g czarnych oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 40 g hiszpańskiej szynki serrano
    • 40 g suszonych pomidorów
    • 50 g rukoli
    • pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Oliwki przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj odsączone suszone pomidory i obrany ząbek czosnku. Oderwij listki natki pietruszki od gałązek i dodaj do oliwek. Przypraw lekko świeżo mielonym pieprzem. Zmiksuj delikatnie blenderem kuchennym na gładką pastę, a na koniec dodaj bułkę tartą, aby lekko zagęścić pastę.

Pokrój bagietkę na kromki i każdą posmaruj delikatnie oliwą. Włącz piekarnik z funkcją grilla i piecz kromki na lekko złoty kolor. Każdą grzankę posmaruj oliwkową pastą i ponownie wstaw do zapieczenia. Przełóż na półmisek i na każdą chrupiącą bagietkę połóż plasterki szynki i kilka listków rukoli.


Komentarze