Bagietka z wędzonym pstrągiem i sosem z francuskiej musztardy

Bagietka z wędzonym pstrągiem i sosem z francuskiej musztardy

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 bagietki
    • 150 g wędzonego pstrąga
    • 1 łyżka musztardy francuskiej
    • 30 ml oliwy
    • 1/2 cytryny
    • 140 g ogórka zielonego
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • 1/2 pęczka koperku
    • 2-3 liście sałaty rzymskiej
    • czerwona cebula do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ogórka dokładanie umyj i obierz ze skórki. Przy pomocy łyżeczki wydrąż nasiona, które zawierają najwięcej wody. Pokrój ogórka jak w plasterki. Przełóż do miski i przypraw solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.

W tym czasie umyj liście sałaty rzymskiej. Bagietkę przekrój na pół wzdłuż, polej lekko oliwą i wstaw do piekarnika z włączoną funkcją grilla, aby się zrumieniła. Musztardę francuską wymieszaj z pozostałą oliwą i przypraw świeżo siekanym koperkiem. Zostaw kilka gałązek do dekoracji.

Ogórki lekko odciśnij z ewentualnego soku, przypraw sokiem z cytryny i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku. Na chrupiące bagietki połóż liście sałaty rzymskiej i dopiero sałatkę z jogurtem. Na ogórkach poukładaj wędzonego pstrąga i polej go sosem z musztardy francuskiej. Na wierzch dekoracyjnie ułóż gałązki świeżego koperku. Obok bagietek można jeszcze ułożyć sałatkę z mieszanych liści sałat z czerwoną cebulą polaną dressingiem PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING z musztardy francuskiej.


Komentarze