Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany

  • 01:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 bakłażan 
    • 200 g mięsa wołowego (polecamy udziec)
    • 1/2 puszki pomidorów bez skórki
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oleju
    • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wołowinę opłucz pod wodą i pokrój w paseczki. Na rozgrzanej patelni bez oliwy smaż pokrojone mięso przez ok. 15 min, co jakiś czas mieszając. Bakłażana przetnij na pół i wydrąż środek. Miąższ obsyp solą i pozostaw na ok. 30 min, aby puścił gorzki sok. Następnie wypłucz go i dodaj do mięsa. Dodaj oliwę, pomidory, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 25 min. Piekarnik nagrzej do 200°. Bakłażanowe łódeczki faszeruj przygotowanym nadzieniem. Następnie zawiń je luźno w folię aluminiową i piecz przez 25 min. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze