Bakłażan faszerowany dorszem z ciepłym dressingiem z warzyw

Bakłażan faszerowany dorszem z ciepłym dressingiem z warzyw

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 bakłażan
    • 400 g dorsza
    • 1/4 cytryny
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 gałązki koperku
    • 2 gałązki rozmarynu
    • przyprawy: sól, pieprz czarny 

    Dressing:

    • 1 seler naciowy
    • 1/2 papryki żółtej
    • 1/2 papryki zielonej
    • 1 cebula szalotka
    • 1 pomidor
    • 40 ml oliwy
    • 15 ml octu balsamicznego  
    • 3 gałązki natki pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażana umyj i pokrój na cienkie plastry ok. 0,5 cm. Przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika z funkcją grilla i opiecz plastry na lekko rumiany kolor. Nie musisz odwracać bakłażanów. Wystarczy spiec jedną stronę. 

W tym czasie przygotuj rybę. Dorsza umyj i sprawdź czy nie ma ości. Pokrój na kawałki szerokości mniejszej niż plastry bakłażana. Przełóż do miski i przypraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wlej oliwę i dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj.

Podpieczone plastry bakłażana przełóż ponownie na deskę i ułóż parami. Na jeden plaster od pary połóż rybę i przykryj drugim. Lekko dociśnij. Bakłażany są już miękkie i dają się formować. Przełóż teraz porcje do naczynia żaroodpornego, polej jeszcze delikatnie oliwą i posyp listkami rozmarynu. Piecz ok. 15 min w temp. 160°. 

Warzywa na dressing umyj, a cebulę i czosnek obierz. Pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę. W misce rozmieszaj ocet balsamiczny z oliwą, dodaj warzywa i dobrze wymieszaj. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. Przypraw jeszcze solą i świeżo mielonym pieprzem. Poczekaj kilka minut, aż sos przejdzie smakiem warzyw. 

Porcje pieczonego bakłażana ułóż na głębokim talerzu i polej dressingiem. Na koniec udekoruj jeszcze koperkiem. 


Komentarze