Bakłażan nadziewany

Bakłażan nadziewany

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 bakłażany
    • 40 dag mięsa mielonego
    • sos pomidorowy
    • sos chilli con carne
    • cebula
    • fasola czerwona z puszki
    • sól
    • pieprz
    • papryka w proszku
    • ser mozzarella
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażany myjemy, obcinamy końcówki. Miąższ wycinamy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z cebulą i dodatkiem masła oraz odrobiny wody. Spód bakłażana obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli i oliwy – po około 10 min delikatnie wykładamy.

Na głębszej patelni smażymy mięso mielone z cebulą, potem dodajemy sos pomidorowy-dusimy razem, dodajemy sos chilli con carne – dalej dusimy. Do sosu dodajemy usmażony wcześniej miąższ z bakłażana i fasolę czerwoną – doprawiamy i nakładamy w obgotowane spody bakłażana, posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na około 15–20 min.


Komentarze