Bakłażan nadziewany mięsem i oliwkami

Bakłażan nadziewany mięsem i oliwkami

  • 02:00
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 bakłażan
    • 350 g mięsa mielonego
    • 1/2 cebuli
    • 15 szt. oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oleju
    • przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, papryka słodka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj farsz: cebulę obierz, umyj i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę wraz z czosnkiem przeszklij na 1 łyżce oleju. Oliwki pokrój w plasterki. Wszystko składniki przełóż do dużej miski. Na rozgrzaną patelnię wrzuć mięso, rozdrobnij je drewnianą łyżką. Smaż aż tłuszcz się wytopi, a następnie go odlej. Usmażone mięso przełóż do miski z posiekanymi składnikami, dopraw przyprawami i wymieszaj.

Bakłażana umyj, odetnij końcówkę z grubszej strony i wydrąż łyżką lub nożem miąższ, zostawiając ok. 1 cm jego grubości. Wydrążone wnętrze posól i pozostaw na ok. 1 godz. aż puści sok. Następnie przepłucz w wodzie, lekko przesusz, pokrój na drobne kawałki i wymieszaj z farszem. Gotowy farsz nałóż do środka bakłażana i zamknij go odciętą końcówką. Następnie zawiń całość w folię aluminiową. Nagrzej piekarnik do 180º i piecz bakłażana przez ok. 45–50 min. Po upieczeniu pokrój bakłażana w grube plastry i podawaj z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.


Komentarze