Bakłażanowe talarki

Bakłażanowe talarki

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • średniej wielkości bakłażan
    • ser żółty
    • 2 średnie cebule
    • 2 średnie pomidory
    • 3 jajka
    • szklanka mąki pszennej
    • szklanka bułki tartej
    • olej do smażenia
    • sałata lodowa

    Przyprawy:

    • sól
    • pieprz
    • bazylia
    • oregano
    • kurkuma
    • natka pietruszki do przybrania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Solimy i odstawiamy na ok. 20 min. Ser żółty, pomidory, cebulę kroimy w niezbyt grube plastry. Po upływie 20 min bakłażana opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie zanurzamy go w jajku rozbełtanym z wszystkimi przyprawami, panierujemy z obu stron w bułce tartej zmieszanej z mąką pszenną.

Kawałki bakłażana wrzucamy na średnio rozgrzany olej i podsmażamy z obu stron, aż zrobi się twarda skorupka. Na jednej stronie układamy po kolei ser żółty, plastry sparzonego pomidora bez skórki i na samej górze cebulę.

Całość posypujemy odrobiną soli, pieprzu, bazylią i oregano. Patelnię nakrywamy przykrywką i smażymy jeszcze ok. 3 min. Całość układamy na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty lodowej, a na każdym talarku układamy listek natki pietruszki.


Komentarze