Bakłażany faszerowane szpinakiem i fetą

Bakłażany faszerowane szpinakiem i fetą

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 bakłażany
    • 250 g sera feta
    • szpinak z śmietaną 250 g
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 100 g sera żółtego
    • sok z cytryny
    • 3 ząbki czosnku
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
    • sos tzatziki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć i skropić sokiem z cytryny. Opiekać 15 min w piekarniku, skórką do góry, na oliwie.

Przyrządzić farsz: cebulę zeszklić na oliwie, dodać szpinak i dusić, aż będzie miękki. Dodać śmietanę, pokruszony ser feta, jajko i czosnek. Po odparowaniu przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i papryką.

Farszem wypełnić połówki bakłażana i piec kolejne 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po 15 minut posypać startym serem i piec 5 min. Podawać polane greckim sosem tzatziki.


Komentarze