Bakłażany po włosku

Bakłażany po włosku

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 bakłażany
    • puszka pomidorów całych bez skórki
    • 100 g sera parmezan
    • 2-3 kulki mozzarelli
    • oliwa z oliwek
    • czosnek
    • natka pietruszki
    • świeża bazylia
    • czosnek
    • sól
    • pieprz
    • mąka pszenna
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażana myjemy i kroimy w 1 cm plastry wzdłuż. Następnie obtaczamy z dwóch stron w mące i smażymy na złoty kolor.
Ser parmezan ścieramy na tarce, mozzarelle kroimy w plastry.

Sos: do rondelka wlewamy ok. 1 łyżki oliwy z oliwek, pól szklanki wody, pomidory z puszki (wcześniej pokrojone w kostkę). Wciskamy ząbek czosnku, dodajemy posiekaną świeżą bazylię i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko gotujemy ok. 30 min.

Przygotowanie – układamy warstwowo – na dno naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę przygotowanego sosu, następnie ser parmezan, usmażone bakłażany, ser mozzarella i sos. I tak do wyczerpania składników. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika na 25 min (170 stopni).


Komentarze