Bakłażany w pomidorach

Bakłażany w pomidorach

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 bakłażany
    • ok. 1 kg pomidorów
    • ser mozzarella
    • boczek wędzony
    • natka pietruszki do ozdoby
    • świeża bazylia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na cienki plastry, następnie obsmażyć z obu stron. Pomidory obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i usmażyć (aż zrobi się przecier).

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć warstwę bakłażanów, zalać niewielką ilością przecieru pomidorowego, na całą warstwę ułożyć ser mozzarella, boczek a na końcu listki bazylii. Całość zalać przecierem. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Bakłażany zapiekać w piekarniku ok. 20–25 min. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać siekaną pietruszką lub udekorować listkami pietruszki.


Komentarze