Bałwanki na patyku

Bałwanki na patyku

  • 01:20
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 120 g serka mascarpone
    • 50 ml śmietanki 30%
    • 80 g czekoladowego masła orzechowego
    • 150 g białej czekolady
    • 400 g suchego ciasta, np. piernika
    • podłużne żelki, kolorowe drażetki
    • po kawałku pomarańczowej i czarnej masy cukrowej
    • patyczki do lizaków lub średnie do szaszłyków
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pokrusz ciasto. Serek mascarpone wymieszaj z masłem czekoladowym i dodaj do okruchów. Całość wymieszaj. Z powstałego ciasta utocz kulę, zawiń w folię i schowaj na 15 minut do zamrażalnika.

2

Wyciągnij kulę ciasta z zamrażalnika. Oddziel z kuli 2/3 ciasta i utocz 12–18 kul. Z pozostałej części ciasta utocz tyle samo kul, jednak trochę mniejszych. Wszystkie kulki schowaj do zamrażalnika na kolejne 15 minut.

3

W kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA rozpuść białą czekoladę. Dodaj podgrzaną śmietankę i wymieszaj.

4

Wyciągnij duże kule z zamrażalnika. Nadziej kolejno kule na zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie patyczki. Następnie wyciągnij mniejsze kule. Ponownie zanurzając końcówki patyczków w czekoladzie, nadziej na nie kulki. Całość schowaj tym razem do lodówki na 10 minut.

5

Ponownie podgrzej czekoladę i kolejno zanurzaj w niej bałwanki. Z czarnej masy cukrowej ulep oczy i guziki, z pomarańczowej noski. Podłużne żelki pokrój na cienkie paski, to będą szaliki bałwanków. Przyklej ozdoby do bałwanków przy pomocy rozpuszczonej czekolady.


Komentarze