Banany w karmelu

Banany w karmelu

  • 00:15
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 banany
    • 200 g słodkiej śmietanki
    • 125 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Banany obierz i odetnij po 1 cm miąższu z obu końców. Owoce przekrój wzdłuż na pół. W garnuszku podgrzej połowę śmietanki, ale nie gotuj jej. Na patelni upal cukier i kiedy zbrązowieje, dodaj powoli ciepłą śmietankę. Patelnię zdejmij z ognia – sos powinien trochę przestygnąć. Gdy będzie chłodniejszy, wlej drugą połowę śmietanki i całość dokładnie wymieszaj. Połówki obranego banana banany zanurzaj w karmelu i na wolniutkim ogniu pod przykryciem gotuj przez ok. 10 min. Owoce podawaj gorące z bitą śmietaną lub lodami czekoladowo-waniliowymi.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze