Baranina z białą fasolą

Baranina z białą fasolą

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1/2 szklanki białej fasoli
    • 1/4 kg baraniny pokrojonej w kostkę
    • 2 cebule obrane i posiekane
    • 3 łyżki masła
    • 2 szklanki soku pomidorowego lub 2 łyżki pasty pomidorowej z 2 szklankami wody
    • 2 roztarte ząbki czosnku
    • 1 i 1 /2 łyżki soku z cytryny (dowolnie)
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Opłukaną fasolę namoczyć na kilka godzin (np. na noc). Fasolę gotować w tej samej wodzie, około godziny, aż będzie na wpół miękka. Mięso i cebulę z czosnkiem smażyć na rozgrzanym maśle, aż się zrumieni.

Fasolę osączyć, dodać do mięsa, posypać solą i pieprzem. Dodać ziele angielskie, wymieszać, wlać sok pomidorowy albo pastę rozprowadzoną wodą.

Gotować na dużym ogniu przez 15 min. Zmniejszyć płomień, dusić dalej przez 15 min, wlać sok z cytryny. Gotować, aż mięso i fasola będą miękkie i wytworzy się gęsty sos (w razie potrzeby dolać wody). Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i ostrą sałatką z pomidorów i ogórków lub marynowaną papryką.


Komentarze