Barramundi nadziewane ciecierzycą i szpinakiem

Barramundi nadziewane ciecierzycą i szpinakiem

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 szt. barramundi
    • 1/3 szkl. ciecierzycy
    • 80 g świeżego szpinaku
    • 4 łyżki oliwy
    • 1 ząbek czosnku
    • sok z 1/2 cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Barramundi oczyść, przemyj dokładnie wszystkie płetwy, a także wnętrze ryby. Następnie skrop sokiem z cytryny i pozostaw na ok. 15 min. Po tym czasie wypłucz ponownie i osusz lekko ręcznikiem papierowym. Rybę dopraw solą i pieprzem.

Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie około 6 godz., aż wchłonie wodę, po czym wypłucz i ugotuj ze szczyptą soli do miękkości (ok. 30 min). Szpinak dobrze umyj i przesmaż na 1 łyżce oliwy, aż zmniejszy swą objętość. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, sól, pieprz i przesmaż kilka sekund. Z ugotowanej ciecierzycy odłóż garstkę, resztę zmiksuj z 3 łyżkami oliwy i wymieszaj ze szpinakiem. Nafaszeruj barramaundi przygotowaną masą. Naczynie do zapiekania natłuść masłem i włóż rybę, posyp kuleczkami ciecierzycy, dodaj łyżkę masła na wierzch ryby, aby się przyrumieniła. Zapiekaj ok. 20 min w temp. 180–190°. Podawaj z kawałkami cytryny i sałatą.


Komentarze