Barramundi w sosie słodko-kwaśnym

Barramundi w sosie słodko-kwaśnym

  • 00:55
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​2 szt. barramundi
    • 2 papryki czerwone
    • sok z 1/2 cytryny
    • 3 średnie marchewki
    • 1 łyżeczka startego imbiru
    • 1 cebula
    • 1/4 szkl. octu winnego
    • 1 szkl. soku ananasowego
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 jajko
    • 5 łyżek mąki do panierki
    • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    • 100 g ryżu (1 torebka)
    • 4 łyżki oleju do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Barramundi oczyść, przemyj dokładnie płetwy, a także wnętrze ryby. Następnie skrop cytryną i pozostaw na ok. 15 min. Po tym czasie wypłucz ponownie i osusz lekko ręcznikiem papierowym. Ryby dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę (ok. 3 łyżki). Na płaski talerz wbij jajko i roztrzep je. Na drugi duży talerz wysyp mąkę. Obtaczaj ryby najpierw w jajku, a potem w mące. Następnie smaż na patelni z obu stron, pod przykryciem (ok. 15 min), aż zauważysz, że mięso ryby robi się białe i zaczyna odchodzić od kości.

Warzywa umyj, marchewkę obierz, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój wszystko w słupki. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Na drugiej patelni podsmaż na 1 łyżce oleju (ok. 2 min) posiekany czosnek wraz z imbirem, potem dodaj marchew, paprykę i cebulę – smaż wszystko ok. 3 min, aby były chrupiące. Sos sojowy, ocet, sok ananasowy, przyprawy i 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej wymieszaj w misce i zalej tą marynatą warzywa na patelni. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU do zgęstnienia sosu. Następnie przypraw solą pieprzem i cukrem. Pod koniec gotowania włóż do sosu ryby i podgrzej chwilkę pod przykryciem. Podawaj z niewielką ilością ryżu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze