Barramundi w sosie sojowym

Barramundi w sosie sojowym

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​1 kg barramundi
    • 1/2 szkl. sosu sojowego
    • 1 łyżka startego imbiru
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 czerwona papryczka chilli
    • 2 cebule
    • 4 łyżki octu ryżowego
    • ok. 1/4 szkl. oleju sezamowego do pieczenia
    • 2–3 łyżki sezamu
    • 4 łyżki posiekanych listków kolendry
    • 2 limonki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Barramundi oczyść, przemyj dokładnie płetwy, a także wnętrze ryby. Następnie skrop sokiem z 1 i 1/2 limonki i pozostaw na ok. 15 min. Po tym czasie wypłucz ponownie i osusz lekko ręcznikiem papierowym. Rybę dopraw solą i pieprzem, następnie natnij w kilku miejscach i posyp sezamem. Tak przygotowaną ułóż w naczyniu do pieczenia i podlej olejem sezamowym. Piecz ok. 25 min do zarumienienia ryby.

Przygotuj sos: cebulę pokrój w kostkę, wymocz w zimnej wodzie i odciśnij. Czosnek drobno posiekaj. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż, wyjmij pestki i pokrój w cienkie paski. Na patelni na 1 łyżce oleju podsmaż ok. 2 min posiekany czosnek, cebulę chilli wraz ze startym imbirem, po czym dodaj sos sojowy, ocet, olej sezamowy i wszystko razem podsmaż jeszcze ok. 5 min.
Ryż ugotuj na parze, a następnie wymieszaj z sokiem z limonki (ok. 2 łyżeczki) i posiekaną kolendrą (1 łyżka). Upieczoną rybę dopraw gorącym sosem sojowym, świeżą kolendrą i podawaj z limonowym ryżem.


Komentarze