Barramundi w zalewie

Barramundi w zalewie

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ok. 1 kg barramundi
    • 2 czerwone papryki
    • 2 cebule
    • 2 jajka
    • ok. 6 łyżek mąki
    • 2-3 łyżki oliwy do smażenia

    Zalewa:

    • 1/2 szkl. koncentratu pomidorowego
    • 5 łyżek ketchupu
    • 6 łyżek cukru
    • 6 łyżek octu spirytusowego
    • 1/2 szkl. oleju
    • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Barramundi oczyść, odetnij płetwy i głowę, a wnętrze ryby dobrze wypłucz. Do miski wlej zimną wodę, dodaj 3 łyżki soli i wypłucz rybę 3 razy – ostatni raz bez soli. Lekko obsusz, posól i popieprz. Następnie obtocz w jajku i mące, usmaż na oleju na wolnym ogniu ok. 15 min. Pod koniec smażenia przykryj pokrywką, aby ryba dodusiła się. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski, cebulę obierz i pokrój w pół plasterki.

Przygotuj zalewę: wszystkie składniki połącz ze sobą w garnku i zagotuj (ok. 30 min). Usmażone ryby kładź w naczyniu warstwowo, przekładając warzywami. Następnie zalej gorącą zalewą i odstaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki, przykryj szczelnie i podawaj na drugi dzień.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze