Barramundi z suszonymi pomidorami

Barramundi z suszonymi pomidorami

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​2 szt. barramundi
    • 12 suszonych pomidorów z zalewy
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżeczki śmietany
    • 1 cytryna
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Barramundi oczyść, przemyj dokładnie płetwy, a także wnętrze ryby. Następnie skrop sokiem z 1 cytryny i pozostaw na ok. 15 min. Po tym czasie wypłucz ponownie i osusz lekko ręcznikiem papierowym. Ryby dopraw solą i pieprzem. Pomidory zmiksuj wraz z oliwą i czosnkiem na gładką masę i dodaj śmietanę. Rybę posmaruj z wierzchu dość obficie pastą z pomidorów, do wnętrza włóż łyżeczkę pasty i rozsmaruj ją, a na końcu dodaj po 1 gałązce rozmarynu. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą i ułóż w nim ryby. Zapiekaj ok. 20 min w temp. 180°. Pod koniec pieczenia sprawdź mięso, nacinając rybę z boku – jeśli jest ono białe i odchodzi od ości, ryba jest gotowa. Barramundi podawaj z kawałkami cytryny i sałatą w sosie winnym.


Komentarze