Barramundi zapiekana z ziemniakami

Barramundi zapiekana z ziemniakami

  • 01:10
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 szt. barramundi
    • 4 ziemniaki
    • 1 średnia cebula
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki wyszoruj i obgotuj ok. 15–20 min. Przestudź i pokrój na ćwiartki. Rybę oczyść, odetnij głowę, w zimnej wodzie wypłucz dokładnie wnętrze i całą rybę. Następnie skrop cytryną i pozostaw na ok. 15 min. Po tym czasie przepłucz ponownie i osusz papierowym ręcznikiem. Rybę natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i posiekaną pietruszką (1 łyżka) oraz dodaj łyżkę masła. Naczynie do zapiekania wyłóż folią aluminiową, połóż na niej rybę, obłóż ziemniakami i cebulką. Na wierzch połóż 1 łyżkę masła. Barramundi zawiń w folię i zapiekaj ok. 15 min w temp. 180°, po czym rozchyl folię, zwiększ temperaturę do 210° i dopiecz jeszcze ok. 10 min, tak aby ryba się zarumieniła. Przed podaniem polej majonezem i posyp pozostałą świeżą pietruszką.


Komentarze