Barramundi ze szpinakiem i cebulą

Barramundi ze szpinakiem i cebulą

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 filet barramundi
    • 100 g szpinaku świeżego
    • 1/2 cebuli
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2–3 łyżki oliwy do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Skórę ryby natnij kilka razy w poprzek. Następnie przełóż ją do miseczki, skrop sokiem z cytryny, polej oliwą z oliwek i pozostaw na 15 min. Po tym czasie natrzyj rybę solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż mięso ryby zrobi się białe (ok. 10 min). Przed końcem smażenia podlej rybę 2 łyżkami wody i przykryj pokrywką. Kiedy olej przestanie skwierczeć, odkryj i dodaj 1 łyżeczkę masła, zdejmij z ognia i przykryj, aby ryba nie ostygła. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pokrojoną w pół plastry cebulę, 1 ząbek czosnku i przesmaż ok. 6 min, aby się przeszkliły. Następnie dodaj liście szpinaku, sól i podgrzewaj ok. 5 min, co jakiś czas mieszając (możesz użyć także mrożonego szpinaku). Rybę przełóż na talerz, obłóż szpinakiem i podawaj z kawałkami cytryny.


Komentarze