Barszcz biały

Barszcz biały

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 40 dag białej kiełbasy
    • 20 dag kiełbasy podwędzanej
    • 1 jajko
    • 2 duże ząbki czosnku
    • 5 łyżek śmietany
    • 1 łyżka mąki
    • ok. 0,5 l zakwasu lub kwasek cytrynowy
    • przyprawy: 4 liście laurowe, sól, pieprz, 1 łyżka + 1 łyżeczka majeranku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kiełbasy zalać wodą i ugotować. Wyjąć kiełbasę. Do wywaru dodać przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki oraz zakwas (jeżeli nie mamy zakwasu, dodajemy kwasek cytrynowy) – pogotować jeszcze chwilę.

Z mąki i śmietany zrobić zaprawkę, a następnie dolać wywar i ponownie wymieszać, zabielić zupę. Jajka ugotować na twardo i pokroić razem z kiełbasą; rozłożyć do talerzy i zalać zupą. Dla zaostrzenia smaku można dodać surowe wiórki chrzanu.


Komentarze