Barszcz biały

Barszcz biały

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Zakwas:

    • ok. 3 kopiaste łyżki mąki pszennej typu 2000
    • 1 i 1/2 szkl. przegotowanej letniej wody
    • 6 ząbków czosnku
    • krążek cebuli
    • kawałek skórki chleba razowego (około 5 cm)
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziela angielskie
    • po szczypcie: soli i cukru

    Dodatkowo:

    • 1 butelka gotowego zakwasu pszennego (jeśli nie masz swojego)
    • 4 kawałki białej kiełbasy
    • 250 g wędzonego boczku
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 małe marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • 2 cebule
    • 4 jajka
    • 1 łyżka masła
    • 100 ml śmietany 18%
    • 1i 1/2 l wody
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, liść laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj zakwas: do wyparzonego naczynia wsyp mąkę i rozmieszaj z 1 szklanką przegotowanej letniej wody (naczynie musi być trochę większe niż ilość zakwasu, który chcesz otrzymać). Dodaj 1/2 szklanki wody, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Następnie wrzuć chleb, obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz obraną cebulę. Dodaj sól, cukier, liść laurowy i ziele angielskie.

Słoik przykryj najlepiej gazą lub papierem i obwiąż szczelnie. Pozostaw w ciepłym miejscu na 3-4 dni, aby płyn sfermentował. Zakwas mieszaj 2 razy dziennie. Na 3 dzień przelej do innego czystego słoiczka lub butelki i zakręć szczelnie. Zakwas schowaj do lodówki – inaczej może spleśnieć. Zakwasu wystarcza na ok. 2 litry zupy. Do garnka z wodą włóż obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, 1 cebulę, seler oraz odrobinę wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE boczku. Dodaj liść laurowy, sól, pieprz oraz ziarna ziela angielskiego. Wywar gotuj 20–30 minut.

Po tym czasie wyjmij marchewkę i boczek – odłóż na talerz. Drugą cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni na 1 łyżce masła. Następnie dodaj do niej pokrojoną w plastry białą kiełbasę i wyciśnięty czosnek. Razem podsmaż na wolnym ogniu. Następnie zalej 1/2 szklanki wywaru i zagotuj. Na koniec dodaj zakwas i gotuj kolejne 10 minut. Kiełbasę z zakwasem dodaj do wywaru i wymieszaj.

Na drugiej patelni podsmaż na rumiano boczek. Następnie dodaj go do barszczu. Zupę dopraw majerankiem i chwilkę podgotuj. P chwili zdejmij barszcz z ognia i po ok. 5 min dodaj śmietanę.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój na kawałki. Odłożoną marchewkę z wywaru pokrój w plastry i wraz z jajkiem dodaj do zupy.


Komentarze