Barszcz czerwony z rogalami z ciasta francuskiego z nadzieniem pieczarkowym

Barszcz czerwony z rogalami z ciasta francuskiego z nadzieniem pieczarkowym

  • 01:20
  • 7 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 2 i ½ l bulionu (może być instant)
    • 4 suszone grzybki
    • 1 łyżka suszonej włoszczyzny
    • 1 liść laurowy
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 5 ziaren pieprzu
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 szklanki koncentratu buraczanego
    • szczypta kwasku cytrynowego
    • majeranek: 1 łyżka
    • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa typu „vegeta”

    rogaliki:

    • ½ kg pieczarek
    • 2 cebule
    • 1 łyżka oleju
    • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
    • przyprawa: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj barszcz: grzyby namaczaj przez 2 godziny w małej ilości ciepłej wody, a następnie odsącz. Do bulionu (instant lub rosołu) dodaj wszystkie przyprawy, czosnek, odsączone grzyby i suszoną włoszczyznę. Gotuj wszystko przez ok. 40 min, a następnie odcedź. Do wywaru wlej koncentrat buraczany, dopraw do smaku pieprzem, solą, przyprawą typu "vegeta" i kwaskiem cytrynowym. Do barszczu zamiast suszonej włoszczyzny możesz dodać umyte i obrane warzywa: kawałek selera, 2 marchewki, 1 pietruszkę i cebulę.

Przygotuj rogaliki: pieczarki umyj i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na łyżce oleju na wolnym ogniu zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE je we własnym sosie do miękkości, do momentu aż wyparuje z nich cała woda. Wytnij w cieście okrąg o średnicy około 20 cm i pokrój jak pizzę na 8 trójkątów. Do każdego trójkąta kładź po łyżeczce nadzienia i zawijaj. Przed pieczeniem posmaruj rogaliki białkiem, aby były złociste. Ciasto piecz wg wskazówek na opakowaniu.

Podgrzej barszcz, nie dopuszczając do wrzenia i  podawaj z rogalikami francuskimi z pieczarkami i cebulką.


Komentarze