Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

  • 00:50
  • 6 porcji
  • 80 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • gotowy dobrej jakości zakwas (½ l zakwasu na 1½ l wywaru)
    • 1 pęczek włoszczyzny jak do rosołu (bez kapusty)
    • 1 burak
    • kilkanaście ziarenek pieprzu
    • kilka ziarenek ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • 100 g suszonych prawdziwków
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • 1–2 ząbki czosnku
    • cukier
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W jednym garnku gotujemy obrane jarzyny i przyprawy (w ok. 2 l wody), w drugim, mniejszym – grzyby (wody znacznie mniej).

2

W drugim, mniejszym – grzyby (wody znacznie mniej).

3

Ugotowany wywary cedzimy i łączymy, jarzyny wyrzucamy (jeżeli zafarbowały z powodu obecności buraka lub jeśli gotujemy wywar bez buraka, można je zostawić do sałatki jarzynowej), grzyby zostawiamy na pierożki.

4

Mieszamy wywar z zakwasem buraczanym.

5

Podgrzewamy, nie zagotowując (zagotowany barszcz straci kolor), ewentualnie doprawiamy sokiem z cytryny, solą, cukrem i świeżo zgniecionym czosnkiem.


Komentarze