Barszcz z kiszonych buraków i jabłek

Barszcz z kiszonych buraków i jabłek

  • 04:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​500 g buraków
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 jabłka
    • 1 kromka chleba razowego
    • 1 cebula
    • 30 g grzybów suszonych
    • 1 marchewka
    • 30 g selera
    • 1 pietruszka
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 3 gałązki cząbru górskiego
    • sok z cytryny do smaku
    • 4 ziarna pieprzu czarnego
    • sól – 1 łyżka na 1 litr wody
    • cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Buraki umyj i obierz. Jednego odłóż, a resztę pokrój w plasterki. Połowę przełóż do szklanego dzbana lub słoika 2-litrowego. W rondelku odmierz 1 litr wody, wsyp 1 łyżkę soli. Wymieszaj, aż sól się rozpuści. Jeden ząbek czosnku zgnieć i dodaj do buraków. Jedno jabłko pokrój na kawałki i włóż do słoja. Zalej wodą z solą, a na wierzch połóż kromkę razowca. Słój nakryj bawełnianą szmatką, owiń gumką i odstaw w ciepłe miejsce (temp. ok. 28°) na 4 dni. Jeśli temperatura będzie niższa, wtedy zakwas będzie robił się dłużej. Zakwas jest gotowy, kiedy przestanie się mocno burzyć, zmniejszy się piana na wierzchu ,a całość nabierze kwaśnego zapachu.

Marchewkę, seler, pietruszkę obierz i pokrój na kawałki. Do garnka wlej ok. 1, 5 litra wody. Dodaj warzywa, suszone grzyby i połówki jabłka. Cebulę obierz i zrumień na ogniu lub płycie i dodaj do całości. Wstaw do gotowania. Przypraw lekko solą i dodaj 4 ziarna pieprzu. Zgnieć czosnek i wraz z łupiną dodaj do wywaru. Wywar będzie się gotował ok. 20 minut. Następnie dodaj pokrojone wcześniej buraki i jeszcze gotuj przez 10 minut. Potem wlej sok z cytryny i połowę zakwasu.

Pozwól się zagotować barszczowi. Dopraw zupę do smaku cukrem – jeśli jest za mało kwaśny, dodaj jeszcze trochę zakwasu. Teraz zetrzyj odłożonego buraka i dodaj do barszczu. Włóż dopiero cząber górski i podgrzewaj jeszcze barszcz na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez 5 minut. Barszcz jest gotowy. Teraz przecedź przez sito i wlej do wazy. Podawaj natychmiast.


Komentarze