Barszcz z kołdunami

Barszcz z kołdunami

  • 03:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    barszcz:

    • 1 kg buraków
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 seler
    • 1 mały por
    • 2 cebule
    • 1 główka czosnku
    • 50 ml octu jabłkowego
    • 2 łyżki cukru
    • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek

    kołduny:

    • 2 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • 200 ml ciepłej wody
    • 200 g grzybów suszonych
    • 2 cebule
    • 50 g masła
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Obierz buraki, marchew, pietruszkę, seler, pora, cebulę i czosnek. Wszystko włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy, ocet, cukier i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 1 godz.

W międzyczasie przygotuj farsz na kołduny: grzyby ugotuj. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę. Do tego dodaj posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem.

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, na środku zrób wgłębienie, w które wbij jajko, dodaj sól i wlewaj wodę. Wszystko zagniataj, aż wyrobisz na miękkie, elastyczne ciasto.

Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka za pomocą kieliszka. Nakładaj wcześniej przygotowany farsz i zlepiaj brzegi, formując kółka.

W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj kołduny na wrzątek i gotuj przez ok. 3 min.

Gotowe kołduny wykładaj na bulionówki i zalej odcedzonym gorącym barszczem.


Komentarze